Λίγα Λόγια για το “Next Big Thing”

159

Mε το PS5 pro και το Switch 2 να είναι προ των πυλών, πολλοί στην βιομηχανία αναρωτιούνται ποιο θα είναι το next big thing. Το gaming, λένε, έχει φτάσει σε ένα τέλμα, όπου καλά παιχνίδια βγαίνουν μεν, αλλά δεν είναι πρωτοποριακά δε. Αφορμώμενος από αυτήν τη συζήτηση θέλω κι εγώ να βάλω λίγες σκέψεις κάτω στα “Λίγα Λόγια” για το next big thing, επειδή θεωρώ πως η συζήτηση πηγαίνει σε λάθος δρόμο. Κάτι που σημαίνει πως ” η βάρκα ήδη γέρνει”.

Πρόσφατα Next Big Thing

Πριν ξεκινήσουμε για το next big thing, πρέπει να δούμε το last big thing. Και έχουμε πολλές τεχνολογίες που είδαμε και ήταν πρωτοποριακές.

Procedural Generation

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το procedural generation. Από τα dungeon crawlers τύπου Hades και Spelunky, μέχρι την απάτη του No Man’s Sky, το procedural generation ήταν η αιχμή του δόρατος για την τεχνολογία του gaming. Η απόλυτη λύση για την συνεχή παραγωγή περιεχομένου, που έλυνε τα χέρια των developers. Γιατί να σχεδιάσεις 100 πλανήτες; Αντ’αυτού μπορείς να σχεδιάσεις μόνο τα στοιχεία και να αφήσεις έναν αλγόριθμό να κάνει αυτή τη δουλειά. Γιατί να σχεδιάσεις 100 επίπεδα; Βάλε το παιχνίδι να σχεδιάζει. Το procedural generating έκανε το content πιο εκτενές και πιο εύκολο. Στο Watch Dogs: Legion, το σύστημα έπλαθε 7 εκατομμύρια NPC και σε άφηνε να παίξεις όποιον ήθελες.

Destructible Environment

Ακόμη μια καινοτομία που επανέρχεται κατά καιρούς. Κτήρια που καταστρέφονται. Αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από το Red Faction. Παρόλα αυτά, υπάρχουν παιχνίδια που επιμένουν να κρατούν επίκαιρη αυτή την τεχνολογία. Από το Crackdown και το Battlefield (εν μέρει), μέχρι το The Finals και το Enshrouded, υπάρχει μια ικανοποίηση στην ολοκληρωτική καταστροφή. Και όχι μόνο εκεί. Η ιδέα πως το περιβάλλον καταστρέφεται δίνει πάντα μια έξτρα επιλογή. Μπορώ να ανοίξω την πόρτα π.χ, αλλά μπορώ απλώς να σπάσω τον τοίχο και να μπω.

Next Big Thing: Battle Royale

The Mode to end all Modes. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να πω. Ήρθε από ένα mod του Arma, έγινε κανονικό παιχνίδι στο PUBG, το μισήσαμε ΟΛΟΙ στο Fortnite και από τότε όλοι προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Danger Zone, Warzone, Apex Legends, Hyperscape και ένα κάρο άλλα πετυχημένα και μη παιχνίδια, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το trend και την καινούργια καινοτομία που έφερε αυτό το mode.

Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες πρωτοτυπίες, αλλά δεν θέλω να μείνω εκεί. Επομένως πάω στο θέμα που θέλω να θίξω.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Γράψτε το εκατό φορές, μπας και το εμπεδώσουμε και πάμε παρακάτω σαν κοινωνία. Η καινοτομία δεν σημαίνει απαραίτητα επιτυχία. Το να κάνεις κάτι διαφορετικό, δεν σημαίνει πως θα πιάσει κιόλας. Nα το κάνεις καλά, εκεί είναι το στοίχημα.

Το No Man’s Sky ήταν πρωτότυπο και έκανε hype τον κόσμο και είδαμε πώς κατέληξε. Στο Starfield, το procedural generation ήταν τροχοπέδη. Το Watch Dogs Legion, το χαντάκωσε η ίδια η πρωτοτυπία του, που δεν του επέτρεψε να έχει μια σοβαρή, ενωμένη ιστορία. Τα Red Faction και τα Crackdown πέσαν σε ανυποληψία. Ακόμη και τα Battle Royale που ήταν η επιτομή της μόδας, έχουν πέσει λίγο. Οι μεγάλοι παίκτες πιάστηκαν καλά, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πήγαν άπατοι. Το ίδιο ισχύει και για τα hero shooters. Έπιασαν 2-3 (Team Fortress, Overwatch, Valorant) και όλα υπόλοιπα παλεύουν για τα αποφάγια #RIP_Concord

Το να κάνεις κάτι καινούργιο, δεν σημαίνει πως θα πιάσεις την καλή επειδή κανένας άλλος δεν το έχει κάνει. Σημαίνει πως δοκιμάζεις κάτι νέο που μάλλον θα αποτύχει, μέχρι να μάθεις να το κάνεις καλά. Μπορεί ο reviewer να εκτιμήσει την πρωτοτυπία και το new take, αλλά ο παίκτης θέλει ένα πράγμα. Να περάσει καλά.

Ποια παιχνίδια έπιασαν την καλή φέτος;

Και τα παιχνίδια που τίμησαν οι παίχτες με τα ευρουλάκια τους δεν ήταν τα παιχνίδια που έφεραν καινοτομίες. Ήταν απλώς παιχνίδια που ήταν διασκεδαστικά, είχαν ωραίες ιστορίες, και περνούσες καλά μαζί τους. Baldur’s Gate 3, Black Myth: Wukong, Spacemarine II, Palworld, Helldivers, το Shadow of the Erdtree, το Stellar Blade, το Dragon’s Dogma, το Alan Wake 2, και άλλα. Κανένα από αυτά δεν καινοτόμησε. Ήταν απλώς καλά παιχνίδια, τα οποία ήθελαν να κάνουν κάποια πράγματα καλά και το έκαναν. Ούτε να κυνηγήσουμε trends, ούτε να κάνουμε καινοτομίες, ούτε τίποτα. Καλές ιστορίες, καλό gameplay και σωστό design. Τίποτα άλλο.

Το Α.Ι ως Next Big Thing

Υπάρχουν πολλοί που ποντάρουν τα λεφτά τους στο Α.Ι και στην καινοτομία που θα φέρει. Το πιο απλό παράδειγμα θα είναι η κατάργηση των επιλογών διαλόγου. Με ένα A.I, θα μπορείς απλώς να προγραμματίζεις την προσωπικότητα του NPC και εκείνο θα απαντάει με μοναδικό τρόπο στο input που θα του βάζεις. Ωραία ιδέα, δεν λέω. Θα πιάσει όμως; Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το gameplay, την ιστορία, πόσο immersed θα είναι ο παίχτης στο παιχνίδι. Το παιχνίδι αναδεικνύει την καινοτομία, όχι το αντίθετο

Επίλογος

Επομένως το next big thing δεν πιστεύω πως θα είναι κάποια τρελή καινοτομία. Θα είναι η στροφή της βιομηχανίας σε πράγματα που θέλουν οι gamers. Μικρότερα παιχνίδια, πιο συγκεντρωμένα, πιο εστιασμένα. Παιχνίδια που έχουν καλό gameplay κι ας μην κάνουν τα πάντα. Καλές ιστορίες, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και νόημα. Art direction αντί φωτορεαλιστικών γραφικών. Σωστό performance στα 60 fps για να μπορούμε να παίζουμε σαν άνθρωποι, κι ας μην μπορούμε να δούμε κάθε έναν πόρο στο δέρμα της Aloy.

Εμείς τα λέμε, αλλά ποιος ακούει; Κανείς. Η βιομηχανία θα συνεχίσει να βαράει το ίδιο βιολί και όσο υπάρχουν κορόιδα να τους τα σκάνε, θα συνεχίσουν. Ακόμη και τώρα που βλέπουν πως single-player παιχνίδια, με αρχή-μέση-τέλος, κάνουν καλές πωλήσεις και βγάζουν κέρδος, επιμένουν. Η επόμενη καινοτομία δεν θα σώσει την βιομηχανία. Αλλά το επόμενο καλό παιχνίδι, μπορεί να σώσει ένα studio από το κλείσιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.