Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να δούμε ακόμη ένα παιχνίδι Assassin’s Creed. Ένα Assassin’s Creed, για το οποίο οι fans, (συμπεριλαμβανομένου και εμού) ζητούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια (αν και μεσολάβησε το Odyssey, το οποίο μας ταξίδεψε στην Αρχαία Ελλάδα και έσβησαν για λίγο την δικιά μου δίψα για την Ιαπωνία).
Εν έτει 2025, βρισκόμαστε σε ένα πολύ ”παράξενο φεγγάρι”, όσον αφορά την Ubisoft σαν εταιρία. Η Γαλλική εταιρία, περνάει μία συνεχόμενη κρίση, τα τελευταία -τουλάχιστον- 2 με 3 χρόνια, με μέτριες κυκλοφορίες, τουλάχιστον εμπορικά (sorry αλλά απόλαυσα το Star Wars Outlaws), εσωτερικά προβλήματα σε άλλους τομείς και γενικά η γκρίνια γύρω από το όνομα της είναι μεγάλη και φυσικά όχι άδικα. Οι αποφάσεις της, οι δηλώσεις της και η πορεία της, ρίχνουν λάδι στην ήδη αναμμένη φωτιά.
Το μόνο που απέμεινε, για να ελπίζει, στο να γυρίσει την εν λόγω γκρίνια και κατάσταση, ήταν το εξής απλό. Καλές κυκλοφορίες, καλά παιχνίδια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το τελεσίγραφο δόθηκε από το gaming μικρόκοσμο, και αυτό ακούει στο όνομα Assassin’s Creed Shadows.
Ένας τίτλος ο οποίος και αυτός ταλαιπωρήθηκε, καθυστέρησε αρκετές φορές για διάφορους λόγους, αλλά εν τέλει έρχεται και ναι…θεωρώ πως είναι από τα τελευταία εάν όχι το τελευταίο χαρτί της Ubisoft, για να σωθεί πριν πέσει στον γκρεμό.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΑΠΩΝΙΑ
Το Assassin’s Creed Shadows διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία, ξεκινώντας συγκεκριμένα το 1579 κατά την περίοδο Azuchi-Momoyama. Aυτή η εποχή σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της περιόδου Sengoku, μια εποχή έντονου εμφυλίου πολέμου στην Ιαπωνία.
Το παιχνίδι παρουσιάζει την ιστορική φιγούρα Oda Nobunaga στο απόγειο της δύναμής του μετά τη νίκη του επί της φυλής Takeda, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα arquebus, προηγμένα για την τότε εποχή. Τα βασικά ιστορικά γεγονότα περιλαμβάνουν την επίθεση του Nobunaga στην επαρχία Iga το 1581, μια σημαντική μάχη που περιλαμβάνει τους Iga ikki, γνωστούς για τις τέχνες τους ninjutsu.
Το παιχνίδι θα εξερευνήσει την κεντρική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως το Κyoto, το Kobe, την Οsaka και την επαρχία Iga, με ιστορικά ακριβή κάστρα όπως το Takeda και Fukuchiyama.
Αυτό το setting αντικατοπτρίζει την αστικοποίηση της Ιαπωνίας εκείνη την εποχή, τα πολυσύχναστα λιμάνια, τις περιοχές των samurai και την περίτεχνη αρχιτεκτονική, όλα σημαντικά για το παρκούρ και την εξερεύνηση στο παιχνίδι. Η επιρροή των Πορτογάλων εμπόρων και των Ιησουιτών ιεραπόστολων, οι οποίοι εισήγαγαν τον Χριστιανισμό και τις νέες τεχνολογίες όπως τα κανόνια και τα μακριά όπλα, παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και της αφήγησης του παιχνιδιού.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ – ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
Η Ubisoft, επιλέγει για ακόμη μία φορά, να εισάγει σε Assassin’s Creed τίτλο, δύο ήρωες, όπως και στο Assassin’s Creed Odyssey (Αλέξιος και Κασσάνδρα) και το Assassin’s Creed Valhalla με τον/την Eivor (αρσενικό ή θηλυκό γένος).
Yasuke
O Yasuke, γεννημένος περίπου το 1555, που αναφέρεται επίσης από τους Πορτογάλους Ιησουίτες με το όνομα ”Diogo” εντός του παιχνιδιού, ήταν ένας Αφρικανός σαμουράι που υπηρετούσε τον Ιάπωνα πολέμαρχο Oda Nobunaga.
Το 1579, η Πορτογαλική Αυτοκρατορία τον έφερε ως σκλάβο στο λιμάνι Sakai. Σύμφωνα με το Chronicle of Nobunaga, μπήκε στην υπηρεσία του Oda λίγα χρόνια αργότερα αφού τράβηξε την προσοχή του ως ο πρώτος Αφρικανός άνδρας που είχε γνωρίσει ποτέ και τον εντυπωσίασε με το δυνατό ανάστημα και την ευφυΐα του.
Το 1581, αυτός και ο κύριός του εισέβαλαν στην επαρχία Iga ως μέρος του πολέμου Tenshō Iga, καταστρέφοντας την περιοχή. Παρά το γεγονός ότι κατέστρεψε το σπίτι της Fujibayashi Naoe (της δεύτερης πρωταγωνίστριας μας) ο Yasuke αργότερα συμμάχησε με τη νεαρή Iga Assassin, βοηθώντας την όχι μόνο στη συλλογή πληροφοριών αλλά και σε διάφορες δολοφονίες στόχων.
Ο Yasuke ήταν ένας στοχαστικός και έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος ήταν σε θέση να μάθει τη γλώσσα, τα έθιμα και τις πολεμικές τέχνες των Ιαπωνικών λαών γρήγορα μόλις έφτανε στη χώρα τους. Ο σεβασμός του για την τοπική κουλτούρα του επέτρεψε να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Αυτές οι ιδιότητες, μαζί με τη φυσική του ικανότητα και την ικανότητά του στη μάχη, ήταν που του κέρδισαν τον σεβασμό του Oda Nobunaga. Οι προσγειωμένες ευαισθησίες του συμπλήρωναν το φλογερό και παθιασμένο ταμπεραμέντο της μετέπειτα συμμάχου του Fujibayashi Naoe.
Έχοντας προσωπικά βιώσει διαφορετικούς κόσμους και κοινωνίες, ο Yasuke παρατήρησε ωστόσο ότι όλοι μοιράζονταν κοινά χαρακτηριστικά ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές τους διαφορές. Είτε ήταν ο κόσμος της πατρίδας του, αυτός των Πορτογάλων σκλάβων, είτε αυτός των πολέμαρχων της Ιαπωνίας, το συμφέρον, η πολιτική εξουσία και η βία φαινόταν να είναι η παγκόσμια γλώσσα.
Fujibayashi Naoe
Η Fujibayashi Naoe, γεννήθηκε περίπου το 1564 ήταν μία kunoichi από την Iga. Γεννημένη από τον jōnin Fujibayashi Nagato στα μέσα της περιόδου Sengoku, εκπαιδεύτηκε από αυτόν και έγινε μέλος της Ιαπωνικής Αδελφότητας των Assassins. Το 1581, οι δυνάμεις του Oda Nobunaga εισέβαλαν στην Iga. Όπως είπαμε, ο Yasuke, παρόλο που τέθηκε στο εναντίον του λαού της, και συμμετείχε στην αιματηρή επίθεση κατά της Iga, κατάφερε και έγινε σύμμαχος με την Naoe, για έναν ιερό σκοπό.
Ως νεαρή γυναίκα, η Fujibayashi Naoe ήταν παθιασμένη με ταμπεραμέντο και αποφασισμένη στους στόχους της. Έφερε στις σχέσεις της μια ένταση που μετριάστηκε από τον πιο προσγειωμένο και σκεπτικό Yasuke. Ενώ φορούσε την καρδιά της στο μανίκι της, χωρίς να φοβάται να εκφραστεί με ειλικρίνεια, έτρεφε και τη δική της σοφία που αυξανόταν συνεχώς σε όλη της τη ζωή.
Τα θεμέλια για αυτή τη σοφία της ενστάλαξε ο πατέρας της, ο οποίος μαζί με την κοινότητά της Iga της δίδαξε επίσης τις αξίες της ανδρείας και της καλοσύνης. Ηθικά ευσυνείδητη, προκάλεσε τον Yasuke να ανακαλύψει ένα μονοπάτι εκτός από τη φαινομενική παγκόσμια πραγματικότητα της ”απληστίας, δύναμης και εκδίκησης”.
Όπως λοιπόν εύλογα μπορείτε να καταλάβετε, έχουν έναν πιο προσγειωμένο samurai, με δυνατό πολεμικό ταπεραμέντο καθώς και την νεαρή shinobi, το οποίο το νεαρό της ηλικίας της και το πάθος για εκδίκηση την έκαναν πιο ευάλωτη μεν αλλά καθώς περνούσε ο χρόνος μάθαινε από την ζωή, παρέα πάντα με την καθοδήγηση του Yasuke.
Εδώ πρέπει να σταθούμε και να πούμε, πως έχετε την επιλογή να παίξετε με όποιον από τους δύο χαρακτήρες επιθυμείτε, αλλά θα έρθουν στιγμές εντός του παιχνιδιού, να διαλέξετε ποιον από τους δύο προτιμάτε ώστε να συνεχίσετε. Θα πάτε στο απόλυτο stealth με την Naoe ή θα διαλύσετε όποιον βρείτε μπροστά σας με τον Yasuke. Όλα έχουν να κάνουν με το τι εσείς θέλετε αλλά σίγουρα με το τι η εκάστοτε αποστολή σε ωθεί να προσεγγίσεις.
Gameplay
Ας αρχίσω γενικά, λέγοντας πως στον πυρήνα έχουμε ένα κλασσικό RPG Assassin’s Creed τίτλο, που οι παίκτες οι οποίοι ακολουθούν το franchise, θα νοιώσουν κάπως οικεία αλλά και όχι. Και αυτό είναι καλό. Ο πυρήνας του gameplay είναι ίδιος, special abilities στα άκρα της οθόνης, block, parry, heavy και light attack, όμως αρκετά διαφορετικά με τους προηγούμενους τίτλους. Το καλό εδώ είναι, πως υπάρχουν και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους ίδιους τους χαρακτήρες.
Ο Yasuke, είναι ξεκάθαρα ένα θωρηκτό, ένα tank, και αυτό φαίνεται και από το οπλοστάσιό του. Από Long Katana, το μακρύ Naginata, το Kanabo του ή και το rifle του (Teppo)… είναι μερικά από τα βαριά όπλα που μπορούν να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους του. Αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν ενδείκνυται για stealth gameplay και αυτό αποτειπώνεται ξεκάθαρα μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα δεν μπορεί να σκαρφαλώσει ψηλούς τοίχους και δυσκολεύεται να ελιχθεί σε stealth καταστάσεις. Αν θέλετε όμως να προσεγγίσετε με stealth, έχοντας τον Yasuke, σας δίνονται τα εργαλεία όπως, ένα τόξο.
Γενικά απόλαυσα το gameplay με τον Yasuke, μιας και εκτός των άλλων, έχει ακραία finishers (εδώ να πούμε ότι είναι ίσως τα πιο βίαια και αιματηρά που έχουμε δει στο franchise), αλλά άμεσα, και με κάποια upgrades θεωρώ πως γίνεται παραπάνω overpowered, ακόμη και ενάντια σε bosses. Θα ήθελα εδώ η Ubisoft να καλιμπράρει κάπως την δύναμη του, διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, το gameplay ρουτινιάζει.
Από την άλλη έχουμε την Naoe. Τολμώ να πω, ότι είναι και επίσημα μέσα στην πρώτη τριάδα των αγαπημένων μου Assassins. Το Assassin’s Creed είναι συνυφασμένο με το stealth και η Naoe, είναι ο ορισμός αυτού. Η Ubisoft, έχει ρίξει πολύ δουλειά πάνω της και φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Αρχικά, είναι πολύ αδύναμη σε μάχες σώμα με σώμα, και δε όταν περιτριγυρίζεται από πολλά άτομα. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Yasuke, σε καμία περίπτωση η Naoe, δεν το μπορεί, ακόμη και αν έχετε αναπτύξει το skill tree της.
Ίσως είναι η πιο γρήγορη χαρακτήρας που έχουμε δει στο franchise, η κινησιολογία της και το πως συμπεριφέρεται μέσα στον χώρο είναι ακραία γρήγορη, ενώ έχουν ενταχθεί μετά από πολύ καιρό, νέα animations τόσο στο parkour όσο και στην μάχη. Για παράδειγμα, μπορεί να πηδάει από ένα ύψωμα, και λίγο πριν προσγειωθεί να κάνει μία ανάποδη κωλοτούμπα και άλλα πολλά.
Επίσης, σε αντίθεση με τον Yasuke, μπορεί να σκανάρει το περιβάλλον, με το eagle vision και να βλέπει τους εχθρού της. Όσον αφορά το οπλοστάσιό της, και αυτή εξοπλίζεται με Katana, ενώ έχει φυσικά και το εμβληματικό hidden blade της. Επί προσθέτως, εξοπλίζεται με τον Tanto (ένα μικρό σπαθί) καθώς και το αγαπημένο μου Kusarigama (ένα δρεπάνι και μια αιχμηρή μεταλλική μπάλα που συνδέονται με μια μακριά αλυσίδα). Μικρό το οπλοστάσιο όμως, έχει και διάφορα tools, τα οποία δίνουν ώθηση σε αυτό το stealth gameplay όπως τα ”kunai”, smoke bombs κλπ.
Και στην Naoe, έχουν ενταχθεί εξαιρετικά και νέα προφανώς finishers, που και εδώ είναι ακραία αιμοβόρα, για τα μέχρι τώρα δεδομένα του franchise. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως έχει και ένα βοηθητικό tool, το grappling hook της, το οποίο βοηθά να ανεβαίνει άμεσα και γρήγορα σε πολύ υψηλά κτίρια ή να κινείται εναέρια από κτίριο σε κτίριο.
Σε όλο αυτό φυσικά το stealth, βοηθάνε και άλλοι τομείς, όπως το σβήσιμο κεριών, η λαμπών στον κόσμο του παιχνιδιού, δίνοντας τακτικό προβάδισμα, ενώ μπορείτε πλέον όχι απλά να κρύβεστε μέσα σε ψηλά χόρτα ή θάμνους αλλά να κυλιστείτε και μέσα σε αυτά για πλήρη κάλυψη από τον εχθρό.
Η Naoe, είναι πραγματικά μία φανταστική χαρακτήρας, και δεν χόρτασα να παίζω μαζί της.
Ένα γενικό σχόλιο λοιπόν για την μάχη κυρίως, είναι πως έχουν ενταχθεί πράγματα και τα animations έχουν ξεκάθαρα δουλευτεί, αλλά συνεχίζει εν μέρει και δε στο gameplay του Yasuke, σε στιγμές να νοιώθει κάπως ξύλινο. Δεν περιμένω animations Red Dead Redemption 2, προφανώς, αλλά πρέπει να το αναφέρω. Η περίπτωση της Naoe, είναι σαν να παίζεις άλλο παιχνίδι στον εν λόγω τομέα.
OPEN WORLD & ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Εντάξει, όσοι ακολουθείτε την Ubisoft, γνωρίζετε πως η χαρτογράφηση κόσμων, είναι ο άσσος στο μανίκι της, αλλά θεωρώ πως εδώ έχει ξεφύγει.
Είναι μακράν το πιο όμορφο παιχνίδι που έχει δώσει ποτέ η Ubisoft, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ιαπωνία! Ο τίτλος, είναι χάρμα οφθαλμών, και παίζοντας την PC έκδοση, αυτό που είδα με άφησε άφωνο.
Η ποικιλομορφία και το ύφος που υπάρχει στο art direction, είναι σαν να βρίσκεσαι στην τότε Ιαπωνία. Χιονισμένα βουνά, αχανή δάση και πεδιάδες, εμβληματικοί ναοί Ιαπωνικής αρχιτεκτονικής, υπαίθριες αγορές, εμπορικά λιμάνια και ακόμη περισσότερα έρχονται να συνθέσουν το απόλυτο ταξίδι στην Ιαπωνία. Τα διάφορα χωριά και αεροκατοικημένα μέρη, φαίνεται να είναι πιο εμπλουτισμένα με NPCs, δίνοντας λίγη περισσότερη ζωντάνια, σε σχέση με τα ”σχετικά άδεια” παιχνίδια του παρελθόντος.
Όσον αφορά το open world, έχουμε μία κλασσική Ubisoft συνταγή μεν αλλά εμφανώς αλλαγμένη, ώστε να μην σε κουράσει. Τουλάχιστον όχι σύντομα. Συνεχίζει να υπάρχει το γνωστό synchronization αλλά σε μία reimagined μορφή.
Η αναρρίχηση στην κορυφή δεν σχεδιάζει πολλά εικονίδια στον χάρτη σας, ούτε ενεργοποιεί την περιστρεφόμενη λήψη ”drone” της περιοχής. Αντίθετα, από το εκάστοτε ύψωμα μπορείτε να ερευνήσετε την περιοχή σημεία ενδιαφέροντος τα οποία τονίζετε, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να αναζητήσετε όταν επιστρέψετε στο έδαφος.
Seasons
Για πρώτη φορά γνωρίζουμε τα Seasons. Υπάρχουν τέσσερις εποχές στο AC Shadows και κάθε σεζόν δημιουργεί νέες προκλήσεις, από την αλλαγή των εχθρικών μονάδων περιπολίας έως τον αντίκτυπο στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον. Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει επίσης τα βιώματα και το οικοσύστημα, με την εξελισσόμενη άγρια ζωή, όπως τα κουτάβια την άνοιξη, και το φύλλωμα να αλλάζει χρώματα.
Δεν είναι μόνο τα χρώματα που αλλάζουν, καθώς οι θάμνοι και η βλάστηση εξαφανίζονται τους χειμερινούς μήνες, καθιστώντας πιο δύσκολη την εύρεση κάλυψης για stealth. Το χιόνι φέρνει επίσης πάγο και κρύο, επιβραδύνοντας την κίνηση της Naoe και δημιουργώντας σταλακτίτες που μπορεί να πέσουν από τις στέγες αν χτυπηθούν, είτε δημιουργώντας απόσπαση της προσοχής στους εχθρούς είτε τραβώντας την προσοχή στον εαυτό σας.
Η πολλή βροχή σημαίνει ότι οι υψηλότερες κοινωνικές τάξεις μένουν καλυμμένες κάτω από ταράτσες και οι περιπολίες του εχθρού αλλάζουν μοτίβο, καθιστώντας πιο δύσκολο την πρόβλεψη και τους ελιγμούς κατά τη διάρκεια αυτών των βροχερών μηνών. Εκτός από την απομάκρυνση, οι εποχές προσθέτουν και πιθανά νέα κρυφά σημεία. Αυτό περιλαμβάνει διαδρομές προς στόχους, όπως λίμνες που παγώνουν το χειμώνα και μια περίοδο βροχών που παρέχει κάλυψη θορύβου και σας επιτρέπει να διασχίζετε απαρατήρητα, αν και το πιτσίλισμα μέσα από λακκούβες στη συνέχεια σας κάνει να φύγετε.
Πρέπει να περιμένετε να τελειώσουν οι σεζόν για να αναπληρώσετε τους scouter σας (ναι έχουμε scouters) και να τους αναπτύξετε ξανά, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή αποθεμάτων με σημαία για να αναβαθμίσετε το κρησφύγετό σας. Η αλλαγή των εποχών είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να περιμένετε και τις επαρχιακές ειδοποιήσεις και να απομακρύνετε τους Guardians από την πλάτη σας.
Hideouts
Το παιχνίδι εισάγει τα Hideouts, τα οποία είναι ένα προσαρμόσιμο συγκρότημα που στεγάζει πολλά κτίρια με μοναδικές χρήσεις. Επιπλέον, θα μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε με τους κατοίκους του Hideout, δίνοντας κάποια κοινωνική γεύση στις διαδικασίες.
Μπορείτε να προσαρμόσετε διάφορες πτυχές κάθε κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των υλικών στέγης και τοίχου. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε μονοπάτια μεταξύ των κτιρίων, να τοποθετήσετε φανάρια και να καταστρώσετε το Hideout σχεδόν με όποιον τρόπο κρίνετε κατάλληλο.
Το κρησφύγετό σας δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους, καθώς μπορείτε να τοποθετήσετε κατοικίδια, όπως γάτες, ελάφια, ελαφάκια, κουνελάκια, λαγούς, κόκκινες αλεπούδες και άλλα ζώα. Και ναι, μπορείτε να τα χαϊδέψετε!
Το Hideout χρησιμεύει επίσης ως κοινωνικός κόμβος, δίνοντάς σας την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τον Naoe και τον Yasuke και να πάτε στους συμμάχους σας, εάν δεν είναι έξω σε κάποια αποστολή. Κάποιοι σύμμαχοι στο κρησφύγετο θα έχουν κάτι να πουν μόνο στον έναν ή στον άλλο πρωταγωνιστή.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο hideout είναι το Kuji-Kiri (που σημαίνει Εννέα Σφραγίδες Χεριών), ένα minigame διαλογισμού ρυθμού που αποδίδει ένα Πόντος Γνώσης για την Naoe μετά την ολοκλήρωσή του.
Το χτίσιμο και η δομή του Hideout θυμίζει πολύ Fallout 4, ενώ επίσης μπορείτε να το διακοσμήσετε και με διάφορα paintings ζώων. Για να αποκτήσετε όμως αυτά τα paintings, υπάρχει ένας πολύ έξυπνος μηχανισμός. Θα πρέπει να ταξιδέψετε μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού, να προσεγγίσετε το εκάστοτε ζώο με προσοχή, και δίχως να κάνετε θόρυβο και έχοντας καθαρή εικόνα του να το ζωγραφίσετε. Εάν κάνετε φασαρία ή πάτε πολύ κοντά του, τότε χάνετε την ευκαιρία, μέχρι να βρεθεί ξανά κάποια στιγμή.
Όσον αφορά τις αποστολές, έχουμε φυσικά τα side missions αλλά και διάφορα events εντός του κόσμου. Αυτό που είδα, και μου άρεσε ήταν η ποικιλία, στις αποστολές και όχι επαναλαμβανόμενο υλικό. Αυτό που ενδεχομένως να ήθελα, ήταν μεγαλύτερη ποικιλία στους εχθρούς (όχι ότι είναι λίγοι) αλλά σε κάποιο σημείο βλέπεις την επανάληψη, ειδικά όταν ασχολείσαι με το καταρρίψεις εχθρικούς ναούς οι βάσεις.
Γενικά, ένα τελευταίο σχόλιο μου για εδώ είναι πως η Ubisoft δείχνει την διάθεση, να μην επαναλαμβάνεται και να μην γεμίζει τον χάρτη με θαυμαστικά και αποστολές. Είναι πιο μαζεμένο και αυτό το καταλαβαίνεις αμέσως.
Μελανό και κακό σημείο για ακόμη μία φορά είναι η μέτρια και σε σημεία κάκιστη ΑΙ. Για να είμαι δίκαιος, έχουν γίνει αλλαγές προς το καλύτερο αλλά συνεχίζει να είναι κακή, ειδικά σε καταστάσεις stealth. Ίσως είναι ο παράγοντας που θα πρέπει να δουλέψει όσο τίποτα η Ubisoft.
Storytelling
Μετά την απίστευτα ευχάριστη έκπληξη της Naoe, ακολουθεί η ιστορία. Έπειτα, από πολύ καιρό, θεωρώ πως έχουμε ένα ΣΟΒΑΡΟ, βαρύ και έντονο συναισθηματικά σε σημεία, Assassin’s Creed, δίχως περιττά και cringe αστεία και χαλαρό υφάκι, το οποίο θέλει να το παίξει cool αλλά εν τέλει είναι για γέλια. Γιατί ναι θεωρώ, πως όσο εξαιρετικό ήταν το Odyssey ή συμπαθητικό το Valhalla, στον τομέα του storytelling, ήταν μακριά από το μέτριο.
Ο τίτλος από τα πρώτα λεπτά σε χτυπάει αδιάκοπα και ναι θεωρώ πως μετά από πολλά χρόνια έχουμε ένα σοβαρό γράψιμο από την Ubisoft. Όχι, δεν είναι The Last of Us, πχ, αλλά είναι σοβαρό, μεστό, σε στιγμές σκοτεινό, έντονο και όπου μπαίνει το κωμικό-χαλαρό στοιχείο το κάνει με μέτρο.
Το voice acting των δύο πρωταγωνιστών είναι πολύ καλό, ενώ λάτρεψα και την νέα προσέγγιση της Ubisoft, στα cutscenes. Τα cutscenes, έχουν υποστεί εμφανέστατες αλλαγές, με εναλλαγή εικόνων, διαφορετικά πλάνα και έχουν πάρει μία εντελώς cinematic υφή, σε σχέση με τους ξύλινους διαλόγους του παρελθόντος και την εναλλαγή από χαρακτήρα σε χαρακτήρα.
Το πιο σημαντικό; Καταφέρνει να σε κάνει να δεθείς με τους χαρακτήρες, ένα στοίχημα το οποίο δεν είναι ποτέ εύκολο στα single player παιχνίδια και η Γαλλική εταιρία, έχει να το καταφέρει πάρα πολλά χρόνια. Έχω να νοιώσει έτσι επί εποχές Far Cry 5.
Το lip-sync για ακόμη μία φορά θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
Canon Mode
Η ιστορία συνοδεύεται και από την επιλογή του να διαλέξεις αν θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο σου, όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια, τα οποία εμπεριέχουν διαλόγους και επιλογές, οδηγώντας ανάλογα του τι επιλογές θα κάνεις, την ιστορία σε συγκεκριμένα γεγονότα ή να πας με το ”canon” mode, δίνοντας το ”ΟΚ” στο παιχνίδι, να διηγηθεί μία ιστορία, δίχως επιλογές σε διαλόγους και έτσι όπως την φαντάστηκαν οι δημιουργοί.
Προσωπικά πήγα με την δεύτερη επιλογή και έχω να πως έμεινα ικανοποιημένος. Φυσικά, αυτή η επιλογή, δίνει και την ευκαιρία στο να παίξει ξανά κάποιος το παιχνίδι, σαν ένα παραδοσιακό AC RPG, κάνοντας επιλογές σε διαλόγους, ώστε να δει που θα πάει η ιστορία.
Animus Hub
Το Animus Hub, μας συστήνεται στο Assassin’s Creed Shadows, και στην ουσία πρόκειται για έναν κεντρικό hub των διάφορων AC τίτλων, που εντός του θα βρούμε κάποιες ”δραστηριότητες”.
Το Animus Hub χωρίζεται σε μία σειρά από ενότητες, μία από τις οποίες θα περιλαμβάνει άμεσα μονοπάτια για το άνοιγμα όχι μόνο του κύριου campaign του Assassin’s Creed Shadows, αλλά και άλλων παιχνιδιών Assassin’s Creed, εάν τα κατέχετε και τα κατεβάσετε στο σύστημα σας.
Υπάρχει επίσης ένα section με όνομα ”Projects”, το οποίο θα περιλαμβάνει συνεχές περιεχόμενο με νέες αφηγηματικές αποστολές που συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία του παιχνιδιού και με δωρεάν ανταμοιβές για το Assassin’s Creed Shadows. Νέο περιεχόμενο αναμένεται να κυκλοφορεί τακτικά καθ’ όλη την περίοδο μετά την κυκλοφορία του Shadows. Αυτές οι αποστολές βρίσκονται εντός του Shadows, και δίνουν ανταμοιβές όπως outfits ή όπλα για παράδειγμα.
Η Ubisoft σχεδιάζει να αφηγηθεί μια συνεχιζόμενη ιστορία μέσω του Animus Hub που θα επεκταθεί στις μελλοντικές εκδόσεις του Assassin’s Creed και θα πραγματοποιηθεί στο ”εγγύς μέλλον” για να διευκολύνει αυτή την εξέλιξη.
Στην ουσία, το Animus Hub, λειτουργεί πάνω-κάτω σαν το hub της Activision με το Call of Duty, το οποίο χρησιμεύει ως πλατφόρμα που συνδέει το Warzone με οποιοδήποτε άλλο νέο παιχνίδι Call of Duty.
Μουσική & Audio Design
Η μουσική του παιχνιδιού είναι υπέροχη. Κλασσικά Ιαπωνικά θέματα τα οποία σε σημεία μπερδεύονται και με σύγχρονες μουσικές κατευθύνσεις, δημιουργούν το απόλυτο Ιαπωνικό σκηνικό. Το γενικότερο audio design, είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλό. Από τον αέρα των δέντρων όταν φυσάει, τους ήχους των ζώων στον κόσμο, ακόμη και το πως ακούγεται η επαφή των όπλων, πάνω στα armors, όλα έχουν επιμεληθεί με την δέουσα προσοχή.
Optimization
Το review μας βασίζεται στην PC έκδοση του παιχνιδιού. Ο τίτλος έτρεξε σε μία RTX 4080, i7-13700K, και 32GB Ram, σε ανάλυση 2Κ. Με την βοήθεια του DLSS, το οποίο υπάρχει στον τίτλο, το παιχνίδι έπιασε μέχρι και 120 FPS. Όλες οι PC τεχνολογίες ήρθαν να απογειώσουν τον τίτλο ακόμη περισσότερο, ενώ τα bugs και τα glitces ήταν σε αμελητέο αριθμό σε σχέση με το μέγεθος του παιχνιδιού και δεν αποτέλεσαν λόγω του να καταστήσει τον τίτλο unplayable. Υπάρχουν, σε μικρό βαθμό αλλά τα μελλοντικά patces σίγουρα θα φτιάξουν την κατάσταση.
Ο τίτλος στην παρούσα φάση, σε τεχνικό επίπεδο, είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο.
Εν κατακλείδι,
Το αν κέρδισε το στοίχημα η Ubisoft, θα φανεί τις επόμενες μέρες-καιρό. Έχοντας παίξει ένα προς ένα, όλα τα παιχνίδια του franchise, όλα αυτά τα χρόνια, έχω να πω πως είχα χρόνια να απολαύσω, τόσο πολύ έναν Assassin’s Creed τίτλο. Έχοντας ως κορωνίδα την τριλογία του Ezio (Assassin’s Creed 2, Assassin’s Creed Brotherhood και Assassin’s Creed Revelations), παιχνίδια τα οποία δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ξανά, θεωρώ πως παρέα με το προβληματικό μεν, εξαιρετικό δε Unity αλλά και το προσωπικά αγαπημένο Syndicate, το Shadows είναι ένα από τα καλύτερα Assassin’s Creed παιχνίδια μέχρι και σήμερα δίνοντας ΑΝΕΤΑ, έναν από τους καλύτερους Assassin’s του franchise. Και εννοώ φυσικά την Naoe.
Με άνεση, αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι του ”RPG Era” του franchise (Origins, Odyssey, Valhalla). Δεν είναι αλάνθαστο, αλλά φαίνεται έντονα η διάθεση για φρεσκάρισμα και δουλειά πάνω σε σοβαρούς τομείς όπως το storytelling, το gameplay και το open-world.
Το ταξίδι στην Ιαπωνία, είναι επιτυχημένο και σας προσκαλώ να το ζήσετε και εσείς.
Ευχαριστούμε την Ubisoft και την CD Media, για την πρώιμη παραχώρηση του παιχνιδιού, ώστε να επιτευχθεί το Review.
To Assassin’s Creed Shadows, αναμeνεται στις 20 Μαρτίου για PlayStation 5, Xbox Series X|S και PC στις 20 Μαρτiου