Λίγα Λόγια για το Game Pricing

82

Για ακόμη μια φορά η βιομηχανία τάραξε τα νερά. Να θέλει δηλαδή ο boomer να αγιάσει και να μην τον αφήνουν. Το καινούργιο θέμα που έχουμε – λες και δεν έφταναν ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ – είναι το game pricing. Ένα νέο report για το State of the Gaming ελπίζει πως το GTA 6 θα κοστίζει 80 ή 100 ευρώ/δολάρια, ώστε να ισοζυγίσει το τεράστιο κόστος ανάπτυξης. Στο ίδιο report αναφέρει πως αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες εταιρίες να αυξήσουν το game pricing τους, ανάλογα με το παιχνίδι.

Εννοείται πως οι αντιδράσεις ήρθαν αμέσως, με κορυφαία την αντίδραση ενός dev της Larian που έπαθε “ελληνίδα μάνα” και είπε χοντρικά: “Αυτά δεν τα λέμε παραέξω, θα μας πάρουν με τις πετρούλες”.

Αλλά οκ, ας πάμε να δούμε μερικές σκέψεις για αυτή την καινούργια πατάτα που σκέφτηκαν τα φιντάνια της βιομηχανίας.

Έχει λογική το Game Pricing;

Παρότι φιντάνια δεν θα τους βγάλω εντελώς τρελούς. Το εξηντάρι που πληρώνουμε για τα παιχνίδια έχει μια λογική. Το κόστος παραγωγής ενός παιχνιδιού, ειδικά ΑΑΑ, έχει εκτοξευθεί στον θεό. Ξανά και ξανά λέμε πως το AAA μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν είναι και η τιμή. Σε αυτά, αν προσθέσει κανείς τον πληθωρισμό, θα σκεφτεί πως μια έστω μικρή αύξηση προς τα πάνω είναι αναμενόμενη. Το λάδι ανέβηκε 50%, γιατί να μην ανεβούν και τα παιχνίδια 50%.

Έχω πολλές απαντήσεις για όλα αυτά, αλλά θέλω να δώσω του στραβού το δίκιο. Ίσως μια μικρή ανατίμηση, εκεί που πρέπει να ήταν λογική. Και όταν λέω εκεί που πρέπει εννοώ ένα πολύ απλό πράγμα. Αν ένα παιχνίδι αξίζει 100 ευρώ, τότε ναι ας κοστίζει και 100 ευρώ. Αν έχεις πετάξει ένα κάρο λεφτά, για να φτιάξεις μια αθλιότητα, δεν σου φταίει ο gamer. Και πάλι, μπορείς να το βάλεις όσο ακριβά το θες. Βάλε το και 200 ευρώ αν θες. Θα το αγοράσει κανείς; Σιγά και μην.

Τι λέει η ιστορία

Ας πάρουμε την ιστορία του GTA V για να προβλέψουμε την πορεία του GTA VI. Το GTA V κόστισε σύμφωνα με εκτιμήσεις 265 εκατομμύρια δολάρια. Όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το παιχνίδι έπρεπε να πουλήσει κοντά 4.5 εκατομμύρια αντίτυπα για να καλύψει το κόστος της ανάπτυξης και του marketing. Οι πιο ψαγμένοι ήδη έχετε αρχίσει να γελάτε. Το παιχνίδι πούλησε μέχρι σήμερα (δώδεκα χρόνια μετά) 205 εκατομμύρια αντίτυπα. Το κέρδος; 8.5 δις με το GTA Online, τα microtransactions όλα. Και τονίζω. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ.

Το GTA VI λοιπόν υπολογίζεται να στοιχίσει κάπου στα 2 δις δολάρια. Τρελό ποσό μόνο που είναι το 25% από ό,τι πούλησε το προηγούμενο παιχνίδι. Εσείς τι λέτε, να χρειάζεται να αυξήσει την τιμή του; Όχι βέβαια. Ακόμη και τα ΜΙΣΑ αντίτυπα να πουλήσει, με τιμή στο εξηντάρι θα βγάλει τα τριπλά. Επομένως, το επιχείρημα του GTA είναι τουλάχιστον επίφοβο. Αλλά έστω. Το GTA είναι ξεχωριστή κατηγορία. Μπορεί να ισχύσει αυξημένo game pricing για τα άλλα;

Στροφή προς μικρότερα παιχνίδια

Αυτό που βασικά φωνάζει όλη η κοινότητα. Εφόσον τα ΑΑΑ είναι πολύ ακριβά στη παραγωγή, κόψτε από την παραγωγή. Συγκεκριμένα κόψτε αυτά που σας λέμε να κόψετε. Όχι δεκαπέντε χιλιάδες markers στον χάρτη. Μην κάνετε τεράστιους χάρτες που κανένας δεν βλέπει γιατί όλοι κάνουν fast travel. Σταματήστε να βάζετε cutscene κάθε δέκα δευτερόλεπτα, που θέλουν χρόνο και χρήμα για να γίνουν. Μην χώνετε στα παιχνίδια συστήματα που δεν ταιριάζουν, μόνο και μόνο για να μας τρώνε ώρα. Εφόσον δεν βγαίνουν τα μαθηματικά, κόψτε από αυτά που μπορείτε να κάνετε. Δεν χρειάζεται κάθε παιχνίδι να είναι φουλ φωτορεαλιστικό, αν αυτό στοιχίζει. Πιστέψτε μας, παίζουμε παιχνίδια που μοιάζουν λες και βγήκαν 20 χρόνια πριν και πάλι τα ευχαριστιόμαστε.

Κάλλιο 5 και στο χέρι

Μπορώ να καταλάβω το υψηλό κόστος μερικών παιχνιδιών. Επίσης μπορώ να καταλάβω γιατί μερικές εταιρείες παίρνουν κάποια ρίσκα και πως θέλουν να βγάλουν τα λεφτά τους πίσω. Το καταλαβαίνω. Ούτε η EA, ούτε η Blizzard, ούτε η Larian είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έχουν υπαλλήλους να ταΐσουν και κάπως πρέπει να πάρουν τα λεφτά του κόσμου.

Όμως είναι ένα ερώτημα το ΠΟΤΕ βγάζει τα λεφτά του ένα παιχνίδι. Ναι, μπορεί μην είναι όλα τα παιχνίδια Palworld για να κάνουν 5 εκατομμύρια πωλήσεις την βδομάδα. Όμως σιγά σιγά, οι πωλήσεις θα έρθουν, αν η εταιρεία το στηρίξει το παιχνίδι. Βλέπουμε παιχνίδια να πουλάνε χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, μερικές φορές και δεκαετίες. Παιχνίδια που αδικήθηκαν στην αρχή, αλλά μετά αγαπήθηκαν μόλις ωρίμασαν οι συνθήκες.

Κι αν ένα παιχνίδι δεν πουλήσει στο 60άρι, μπορεί να πουλήσει καλύτερα στο 40άρι ή το 20άρι. Τα Witcher, τριλογία δεκαετίας, πουλιέται στα steam sales 15 ευρώ και ο κόσμος ακόμη τα αγοράζει. Ο λόγος που αγάπησα το Kingdom Come: Deliverance, ήταν γιατί το βρήκα σε ξεφτίλα τιμή 5 ευρώ και το αγάπησα τόσο πολύ, που αγόρασα τα DLC φουλ τιμή. Τι είναι καλύτερο; Να σε αγοράσει ένας 60 ευρώ παιχνίδι ή να σε αγοράσουν 20 επειδή βρήκαν το παιχνίδι στο 5εύρω και είπαν “δε βαριέσαι, το χτυπάω, τι είναι πέντε ευρώ;”. Η αύξηση της τιμής στο κατοστάρι μπορεί να χτυπήσει τις πωλήσεις, καθώς κανένας δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τόσα λεφτά, όταν μπορεί να περιμένει μια Black Friday.

Η χαμένη πίστη στις εταιρείες

Θα είμαι ειλικρινής. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε αύξηση στο game pricing, αν είχα εμπιστοσύνη στις εταιρείες. Αλλά δεν έχω. Μην μου λες πως δεν βγαίνεις και πρέπει να αυξήσεις την τιμή. Έχεις απολύσει το μισό σου εργατικό δυναμικό, έχεις κάνει outsourcing τα πάντα, έχεις βάλει AI μέσα, με έχεις φλομώσει στο microtransaction επειδή και καλά “δεν βγαίνεις” και τώρα θες και να μου αυξήσεις και την τιμή. Αν ψάχνεις θύματα, ψάξε αλλού.

Το υψηλό κόστος του GTA δεν είναι δικαιολογία για να αυξηθεί η τιμή, κυρίως όταν ξέρουν πως θα βγάλει κέρδος ακόμη κι αν το δώσουν στο δεκάευρω. Μην μου μιλάς για τον πληθωρισμό και πως “δεν ανεβάσαμε τις τιμές”, όταν ο CEO σου παίρνει τα διπλά από όσα παίρνουν όλοι οι devs σου συνολικά. Δεν σε παίρνει. Και αν είναι υψηλό το κόστος, τουλάχιστον φρόντισε να μην μου πασάρεις το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά. Θα μου πει η Bethesda πως είναι ακριβό το κόστος του Elder Scrolls 6, όταν βαριέται να διορθώσει bugs της μηχανής που κρατάνε 20 χρόνια.

Επίλογος για το Game Pricing

Ας μην το κουράζουμε άλλο. Η αύξηση των τιμών μπορεί να έρθει, αλλά δεν θα βοηθήσει τις πωλήσεις. Αυτοί που θα το αγοράσουν, θα το κάνουν – ήδη δίνουν 200 ευρώ σε συλλεκτικές συσκευασίες. Οι υπόλοιποι όμως θα λακίσουν. Δεν είναι θύματα οι καταναλωτές. Το κατοστάρι δεν εξυπηρετεί την βιωσιμότητα της εταιρίας. Εξυπηρετεί την απληστία των χαρτογιακάδων. Αφού έκοψαν από παντού, αφού πήξαμε στο microtransaction και αφού απέλυσαν χιλιάδες κόσμο, τώρα θέλουν να μας τα πάρουν διπλά. Δεν σφάξανε. Οι πωλήσεις θα πέσουν απότομα, γιατί οι περισσότεροι θα περιμένουν κάποια προσφορά.

Κι εκεί θα καταλάβουν για ακόμη μια φορά, πως ο gamer δεν ξεγελιέται με παραμύθια. Και μετά θα κλαίγονται πως δεν πουλιούνται τα παιχνίδια τους και πως είναι ακριβό τό κόστος. Όπως είπε και ο μεγάλος λαϊκός φιλόσοφος: ΑΣΕ ΡΕ ΠΟΝΗΡΕ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.