Λίγα Λογια για το κλείσιμο της Monolith

54

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αν και δεν θα έπρεπε. Η WB Games αποφάσισε να κλείσει 3 στούντιο, και ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Monolith. Το αρχικό σοκ ακολούθησε ένα μούδιασμα γιατί θα έπρεπε να το δούμε να έρχεται. Όταν όλοι οι χαρτογιακάδες σου μιλάνε για live service και για franchises και για λεφτά, το λες και red flag. Πόσο μάλλον όταν αυτές τις δηλώσεις τις κάνουν ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ του Suicide Squad. Πραγματικά. Βγάζεις ένα παιχνίδι που πάει άπατο, όλοι το μισούν και αντί να σκεφτείς να στρίψεις το καράβι, το πας με φουλ ταχύτητα στα βράχια.

Ποια είναι ήταν η Monolith

Η Monolith ήταν γνωστή για λίγα πράγματα. Αρχικά ήταν το στούντιο πίσω από το καταπληκτικό Shadow of Mordor, ένα παιχνίδι που έβαλε πάλι το Lord of the Rings στο χάρτη. Με ωραίο gameplay και ενδιαφέρουσα ιστορία, το Shadow of Mordor εδραίωσε το franchise και οδήγησε στο τελευταίο παιχνίδι τους, το Shadow of War. Πέρα από αυτά εγώ την ήξερα για το F.E.A.R, για το καλτ κλάσικ No One Lives Forever 2 και για το παιχνίδι που ήδη μιλήσαμε εδώ, το Matrix Online.

Με λίγα λόγια η Monolith δεν ήταν κανά μεγαθήριο, αλλά μέσα μέσα έβγαζε καλά παιχνίδια. Το Matrix Online ήταν ίσως το μοναδικό καλό matrix παιχνίδι, το No One Lives Forever 2 ήταν άψογο και γενικά η Monolith έχτιζε το όνομά της αργά αλλά σταθερά. Τα αγαπάμε αυτά τα στούντιο λίγο παραπάνω. Μέχρι που τα κατέστρεψαν όλα

Η καταστροφή του Shadow of War

Το 2017 δύο ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα του gaming. Και τα δύο αφορούσαν microtransactions και την απληστία των εταιρειών. Το πρώτο ήταν το Star Wars Battlefront 2 – που ανάγκασε την DISNEY of all people να τραβήξει το αυτί της EA. To δεύτερο ήταν το Shadow of War της Monolith. Το παιχνίδι είχε τόσα microtransactions που αηδίαζε το μάτι σου. Είχε lootboxes. Ένα παιχνίδι Lord of the Rings είχε lootboxes. Κατ’ ακρίβειαν, ένα single-player παιχνίδι Lord of the Rings είχε lootboxes. Πατούσες pause και σου πετούσε στη μούρη season passes και featured deals. To Shadow of War ήταν ένα καλό παιχνίδι που το κατέστρεψε η απληστία.

Τι κάνει η Monolith από τότε

Πρακτικά τίποτα. Το Shadow of War βγήκε το 2017 και η Monolith δεν έβγαλε άλλο παιχνίδι από τότε. Κι ούτε θα βγάλει πλέον. Οι devs δούλευαν σε ένα παιχνίδι Wonder Woman, αλλά όταν θες 8 χρόνια και παιχνίδι δεν βγάζεις, κάτι πάει στραβά. Το παιχνίδι έγινε rebooted αρκετές φορές – σύμφωνα με πληροφορίες. Το nemesis system του Shadow of Mordor δεν κόλλησε ποτέ με τις υπόλοιπες ιδέες. Και κλασικά η WB πίεσε τους devs να χρησιμοποιήσουν ένα γνωστό IP (την Wonder Woman), από το να φτιάξουν κάτι από την αρχή. Παρά το γεγονός πως το παιχνίδι παίζει και να ήταν καλό, η WB κατέβασε τους διακόπτες, χωρίς καν την ευκαιρία να βγει το παιχνίδι.

Τα πάντα λάθος

Όλη αυτή η ιστορία δείχνει ΟΛΑ τα πράγματα που πάνε λάθος στην βιομηχανία του gaming. Και μιλάω για τα σοβαρά πράγματα που πάνε λάθος και μας κρατάνε πίσω. Μια εταιρία που βλέπει το προϊόν της σαν franchise και σαν IP, όχι σαν κάτι ξεχωριστό. Ένα development το οποίο κρατάει 8 χρόνια χωρίς να παράγει τίποτα. Διεύθυνση που δεν ξέρει τι θέλει και πώς να το πετύχει.

Το χειρότερο είναι πως οι χαρτογιακάδες δεν μαθαίνουν από τις αποτυχίες τους και τα λάθη τους. Και είναι και μπόλικα. Αντί να δουν τι πάει λάθος με την ανάπτυξη των παιχνιδιών, να βάλουν κάτω ρεαλιστικά οράματα και χαμηλούς στόχους, αρχίζουν πάλι το ίδιο βιολί. Live service με γνωστά και οικεία franchise. Batman, Mortal Kombat, Harry Potter και Game of Thrones. Κανένα ρίσκο, καμία δημιουργικότητα. Παιχνίδια live service βγαλμένα μέσα από επιτροπές, που ναι μεν έχουν κοινό, αλλά δεν έχουν ψυχή.

Επίλογος για την Monolith

Δεν ξέρω αν άξιζε στο studio το κλείσιμο. Πιστεύω πως όχι. Αλλά είναι ακόμη μια ιστορία στις πολλές, που ένα καλό στούντιο κλείνει, πριν προλάβει να δώσει το παιχνίδι του. Μπορεί το Wonder Woman να πάτωνε, μπορεί και όχι. Δεν θα μάθουμε ποτέ.

Αλλά το μεγάλο μου παράπονο είναι πως οι χαρτογιακάδες δεν μαθαίνουνε από αυτές τις ήττες. Δεν μπορούν να χωνέψουν πως 8 χρόνια για ένα παιχνίδι είναι πολύς χρόνος. Πως ακόμη κι αν βγει, πρέπει να κάνει εκατομμύρια πωλήσεις για να ισοζυγίσει 8 χρόνια ανάπτυξης. Αδυνατούν να διανοηθούν πως ο κόσμος του gaming εστιάζει σε καλά παιχνίδια, όχι σε δυνατά franchises. Δεν ξέρουν τι θέλει ο κόσμος και επιμένουν σε στρατηγικές που αποτυγχάνουν ξανά και ξανά. Συμπεριφέρονται στους ανθρώπους και στα προϊόντα λες και είναι αναλώσιμα όλα. Όλο αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο, πρώτα από όλα για τις εταιρείες που ξοδεύουν εκατομμύρια και τελικά δεν παράγουν τίποτα. 8 χρόνια σε ένα παιχνίδι πήγαν στράφι. Το Hyenas της Sega από την αρχή.

Και επιμένουν. Αυτό είναι που τρελαίνει τον κόσμο περισσότερο. Πως τρώνε τα μούτρα τους, και απλώς κλείνουν ένα studio και όλα καλά. Αν το επόμενο Harry Potter δεν πάει καλά, θα κλείσει η Avalanche; Αν η Rocksteady αποτύχει πάλι, θα κλείσει; Δεν ξέρω, και ελπίζω πως όχι. Αλλά όταν έχεις τόσο στόκους ανθρώπους στο πηδάλιο, που επιμένουν να κάνουν τα ίδια λάθη, και δεν χαμπαριάζουν απο κριτική, όλα είναι πιθανά.

Επίλογος

Τα ίδια λάθη έκανε και η EA. Έκλεινε τα στούντιο το ένα μετά το άλλο. Έβαζε microtransactions παντού. Στηριζόταν σε 2-3 franchises για να βγάλει φράγκα. Έβγαζε το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά. Και η EA χάλασε τόσο πολύ την αξιοπιστία της, που ακόμη και σήμερα το όνομά της είναι συνώνυμο της απληστίας.

Αλλά έκανε προσπάθειες και κάπως γύρισε το παιχνίδι. Έκανε το EA Originals. Πείστηκε και άφησε την Respawn να βγάλει το Jedi Fallen Order. Έβγαλε το θρυλικό It Takes Two, που άφησε ιστορία. Και τώρα βλέπεις την WB να κάνει τα ίδια λάθη ακριβώς. Και ξέρουμε όλοι πόσο άσχημα θα πάει, πριν αρχίσουν να παίρνουν το μήνυμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.