Μικρά Διαμαντάκια 4 – Kena: Bridge of Spirits

63

Τέταρτο μικρό διαμαντάκι, που δεν είμαι σίγουρος πόσο μικρό διαμαντάκι είναι, μιας και πουλούσε σαν ζεστό ψωμί. Όμως είναι ένα παιχνίδι που έγινε από indie studio, και αυτά τα παιχνίδια χρειάζονται όση μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται. Έτσι παρά το γεγονός πως το Kena: Bridge of Spirits έβγαλε κέρδος ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, θα το θεωρήσω ως μικρό διαμαντάκι και θα το εντάξω στη στήλη. Άλλωστε, το παιχνίδι βγήκε το 2021, δηλαδή σαν να λέμε αρχαία ιστορία, επομένως καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη αυτού του διαμαντιού.

Τι είναι το Kena: Bridge of Spirits.

To Kena: Bridge of Spirits είναι παιχνίδι action-adventure. Αναλαμβάνεις την ιστορία της Kena που είναι μια γέφυρα για τις ψυχές, δηλαδή μπορεί να τους μιλάει και να τους βοηθάει να περάσουν στον άλλο κόσμο. Όταν μια περίεργη ενέργεια στοιχειώνει τον κόσμο, η Kena με την βοήθεια των rots, θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι την ισορροπία. Μπορεί η ιστορία να μην είναι φαντασμαγορική (no pun intended), αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ό,τι της λείπει σε μεγαλείο το έχει σε ζεστασιά και σε παρουσίαση. Είναι μια μικρή ιστορία, που όμως με την παρουσίαση και τα μηνύματά της, καταφέρνει να κερδίσει τον παίχτη.

Gameplay του Kena: Bridge of Spirits

Από άποψη gameplay, πάλι έχουμε το γνωστό τρίπτυχο exploration-platforming-combat. Θα το πω και μετά, αλλά το Kena έχει το καλύτερο exploration που έχω δει ποτέ. Καθώς διαβαίνεις τον χάρτη, θα μπεις στον πειρασμό αρκετές φορές να πάρεις τον μακρύτερο δρόμο, μόνο και μόνο για να δεις τι μπορεί να σου προσφέρει. Ακόμη κι αν το παιχνίδι είναι σχετικά γραμμικό, αυτά τα έξτρα λεπτά στην περιπλάνηση είναι υπέροχα.

Platforming

Κι αυτή η περιπλάνηση συχνά λαμβάνει την μορφή του platforming. Υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία στον τρόπο που το παιχνίδι σου επιτρέπει να προχωρήσεις και να βρεις τα κρυμμένα του μυστικά. Πέρα από τα βασικά, πηδάω-σκαρφαλώνω, το παιχνίδι έχει πρωτότυπες ιδέες για το πως να αξιοποιεί στο traversing τα ίδια εργαλεία που σου δίνει στο combat. Έτσι το τόξο σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “ενεργοποίηση” κάποιων μηχανισμών, οι βόμβες μπορούν να κρατήσουν ακίνητα στον αέρα κάποια σημεία ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια ειδικά σημεία για τηλεμεταφορά. Και τίποτα δεν μένει στατικό, αλλά κάθε φορά θα βρίσκεις και έναν νέο τρόπο για να χρησιμοποιείς το ίδιο πράγμα.

Combat

Ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι του παιχνιδιού. Όχι από την άποψη πως είναι κακό, αλλά από την άποψη πως δεν χρειάζεται. Το παιχνίδι σε κερδίζει τόσο με τα άλλα δύο, που το να σου βάλει μάχη μοιάζει αναγκαίο κακό. Λίγο σαν το Uncharted δηλαδή. Όπως και να έχει, η μάχη θυμίζει αρκετά soulslike, χωρίς όμως να είναι αναγκαία. Πάλι έχει dodge και block και heavy attacks και Range attacks. Όμως, όπως και στο platforming, η μάχη είναι Puzzle. Δεν μπορείς να την λύσεις με “ωμή βία”. Πρέπει να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις, ώστε να κερδίσεις.

Γιατί Μικρό Διαμαντάκι

Ας βγάλουμε τα προφανή από τη μέση. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο. Είναι λες και έχει κάνει παιδί η Pixar με το Studio Ghibli. Στα πάντα όμως. Από την Κενα (που θυμίζει λίγο Vanelope) μέχρι τα υπέροχα σκηνικά και την μοναδική ατμόσφαιρα, το παιχνίδι δίνει ρεσιτάλ. Πάλι, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω. Δεν είναι τα γραφικά, είναι το artstyle και το artstyle παίρνει 10 με τόνο.

Κάτι το οποίο βοηθάει εξαιρετικά στο exploration. Ένας από τους βασικούς λόγους που η εξερεύνηση είναι τόσο ωραία στο Kena: Bridge of Spirits είναι το γεγονός πως ο κόσμος είναι όμορφος. Θέλεις να δεις κι άλλο από αυτόν τον κόσμο. Αν η αποστολή είναι στα δεξιά, εσύ θες να πας αριστερά. Να δεις τι έχει στον άλλον δρόμο, αν υπάρχει τρόπος να φτάσεις στο πάνω διάζωμα. Αν σε αυτό βάλεις και την εξαιρετική ασιατική μουσική, τότε πραγματικά, απλώς μπες και κάτσε ήρεμα κάτω από τα δέντρα και μην κάνεις τίποτα άλλο. Απλώς μεντιτέσιο.

Τα rots

Τα minions του παιχνιδιού, θέλουν μια παράγραφο από μόνα τους. Ανάμεσα λοιπόν σε όλα τα άλλα, έχεις και τα rots, κάτι φιλικά πνεύματα που μοιάζουν σαν… σαν… σαν μαύρα marshmallows. Αυτά σε βοηθούν κυρίως στο traversal, μετακινώντας πέτρες αλλά και στη μάχη, κάνοντας stun τους εχθρούς. Τα rots στο Kena είναι επιθετικά γλυκούλικα, και χρησιμεύουν στα extra collectibles που μαζεύεις.

Επίλογος για το Kena: Bridge of Spirits

Οκ, ρε φίλε, θα μου πείτε. Το παιχνίδι είναι όμορφο, έχει γλυκούλικα πλασματάκια, ποικιλία στη μάχη και στην εξερεύνηση και μια ωραία ιστορία. Είναι αυτά αρκετά;

ΝΑΙ. (Θα μπορούσα να το κλείσω εδώ, αλλά ας συνεχίσω).

Το Kena: Bridge of Spirits δεν χρειάζεται να είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι για 12-15 ώρες και τέλος. Ούτε grind, ούτε levels (αν και έχει skill trees), ούτε τράβα από και τράβα από εκεί. Μικρό, σφιχτοδεμένο παιχνίδι, που θέλει να κάνει πέντε πράγματα και να τα κάνει καλά. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Το Kena (όπως και άλλα παιχνίδια) μας δείχνει που βρίσκεται η ποιότητα στα games. Είναι σε ένα ωραίο art, σε μια καλή ιστορία, και σε πέντε μηχανισμούς που μπορείς να τους ανακατέψεις για να μην κουράζουν.

Και έχεις ένα διαμαντάκι όπως το Kena.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.