This is NOT a Review – The Talos Principle

229

The Talos Principle. Τρεις λέξεις, μια ολόκληρη ιστορία. Δεν περίμενα τώρα στα γεροντάματα να ενθουσιάζομαι με παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν με άφησαν με χλιαρές εντυπώσεις αριστουργήματα όπως το Elden Ring και το Red Dead 2. Το ηθικό δίδαγμα του σημερινού This Is NOT a Review είναι ένα. Προσπαθήστε να παίξετε παιχνίδια που θα σας ενθουσιάσουν. Παιχνίδια που θα σας κάνουν να νιώσετε πως φτιάχτηκαν για σας. Δεν έχει σημασία αν τα έφτιαξε η Ubi, η FromSoft, η Croteam ή κάποιο random indie. Σημασία έχει να νιώσετε πως το παιχνίδι σας έχει αλλάξει, αν όχι τη ζωή, τουλάχιστον πως σας έχει ικανοποιήσει ψυχικά. Με άλλα λόγια παιχνίδια που μιλάνε στην ψυχή και δεν είναι απλώς σκότωμα ώρας.

Welcome to the Garden

Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά απλό στην σύλληψη και στο gameplay του. Ξυπνάς σε έναν κήπο και μια φωνή σου φωνάζει πως είναι ο δημιουργός σου και λέγεται Ελοχίμ. Η αποστολή σου είναι εύκολη. Λύνεις τους γρίφους που σου δίνει, κερδίζεις εμβλήματα και με αυτά τα εμβλήματα ξεκλειδώνεις την πύλη για την αιώνια ζωή. Με έναν όρο. Δεν θα ανέβεις τον τεράστιο πύργο που είναι στη μέση. Ξεκίνα λύνε.

Το παιχνίδι δεν έχει πλοκή ή ιστορία με την πατροπαράδοτη έννοια. Είσαι εσύ μονάχος και λύνεις συνεχώς γρίφους, οι οποίοι απαιτούν λογική και συνδυαστική σκέψη. Αλλά όσο περισσότερους γρίφους λύνεις, τόσο περισσότερα πράγματα ανακαλύπτεις και σχηματίζεις την εικόνα για το τι συμβαίνει.

Οι Χαρακτήρες του The Talos Principle

Στο παιχνίδι δεν συναντάς κανέναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει χαρακτήρες. Αρχικά, θα συναντήσεις κάποια QR μηνύματα από άλλους χαρακτήρες που έχουν λύσει αυτούς τους γρίφους. Αυτά τα μηνύματα προσφέρουν διαφορετική διάσταση στους γρίφους. Έχουν οι γρίφοι νόημα; Υπάρχει όντως αιώνια ζωή; Είναι το ίδιο το premise του παιχνιδιού ένα τεράστιο ψέμα; Όλοι όσοι βρέθηκαν στην θέση σου (όχι δεν είναι παίκτες) σου προσφέρουν απλόχερα τροφή για σκέψη

Έπειτα είναι ο Milton. O Milton είναι ο μοναδικός χαρακτήρας με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις, αν και μόνο μέσω από κάποια terminals που είναι σπαρμένα μέσα στο παιχνίδι. Αν τα QR μηνύματα έχουν ο σκοπό να διερωτηθείτε για τους γρίφους, ο Milton θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για τα κίνητρά σας, τις ελπίδες σας και κυρίως την ηθική σας. Δεδομένου μάλιστα πως ούτως ή άλλως δεν έχετε ιδέα για το ποιος είστε και τι κάνετε ή αν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον Ελοχίμ, οι απόψεις του θα σας κάνουν να προβληματιστείτε ακόμη περισσότερο.

Και φυσικά υπάρχουν τα ηχογραφημένα μηνύματα από την Alexandra Drennan, τα οποία δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό context σε όλα αυτά που καλείστε να λύσετε. Μηνύματα κυριολεκτικά από το υπερπέραν, καθώς όλα μπαίνουν σε διαφορετικό πλαίσιο και μια σειρά από νέα ερωτήματα τίθενται.

Η Φιλοσοφία του Talos Principle

Πολλά παιχνίδια προσπαθούν να είναι φιλοσοφικά. Άλλα το κάνουν αθέλητα, όπως το Life is Strange. Άλλα το κάνουν εσκεμμένα. Κάποια το κάνουν καλά, όπως το Detroit: Become Human. Άλλα το κάνουν κακά, όπως φυσικά το Nier: Automata. Αλλά κανένα δεν συνδυάζει τις δύο πτυχές της φιλοσοφίας, όπως το Talos Principle. Αφενός, φιλοσοφία στο Talos Principle σημαίνει ακαδημαϊκή φιλοσοφία. Αναφορές στον Πλάτωνα, στον Αριστοτέλη, στον Locke και στον Hume θα σχολιάσουν τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Ο story writer έχει κάνει τρομερή δουλειά στην έρευνά του για την φιλοσοφία και την έκανε καλά.

Το λέω γιατί έχω διασταυρώσει όλα τα αποσπάσματα που αναφέρει και όλα είναι αυτούσια. Από την άλλη, το Talos Principle είναι φιλοσοφικό επειδή ασχολείται με φιλοσοφικά θέματα. Η μεταφυσική, η θεολογία, το νόημα της ύπαρξης, η ταυτότητα, η επιλογή, η ηθική κάνουνε όλα την εμφάνισή του. Και πάνω από όλα, το παιχνίδι δεν γίνεται δασκαλίστικο. Σου αφήνει την ελευθερία να επιλέξεις εσύ, τι ταιριάζει σε σένα. Ο χαρακτήρας σου κι εσύ είστε δεμένοι γιατί ακριβώς με κάθε τι που ξεκλειδώνεις, προχωράς στο μονοπάτι που εσύ επιλέγεις. Αν θες να υπακούσεις, μπορείς να υπακούσεις. Αν θες να παραβείς τα πάντα, μπορείς. Το παιχνίδι σου πετάει το μπαλάκι και σε καλεί να πάρεις θέση, αλλά και να ακούσεις την κριτική για όλα όσα θα ακολουθήσεις.

To Gameplay

To gameplay είναι αρκετά πρωτότυπο, αν και ο βασικός του πυρήνας παραμένει ο ίδιος καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Ένωσε τις ακτίνες ανάλογα με τα χρώματα, χρησιμοποίησε τα εργαλεία, βρες την λύση του γρίφου, πάρε το έμβλημα και προχώρα. Οι γρίφοι δυσκολεύουν αρκετά όσο περνάει, αλλά δεν είναι ποτέ εξωφρενικοί. Με λίγη φαντασία και λίγη λογική, οι γρίφοι λύνονται σε διάστημα μερικών λεπτών. Πάντως από ένα σημείο και μετά η επανάληψη κουράζει και αυτό είναι το μοναδικό αρνητικό του παιχνιδιού. Αν είχε γύρω στους 20 γρίφους λιγότερους, τότε θα είχε την ιδανική διάρκεια και θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το τέλος του καλύτερα.

Επίλογος

Το The Talos Principle είναι ένα παιχνίδι εξαιρετικό. Δεν είναι για όλους. Όσοι θέλουν δράση, σπαθιά και όπλα, θα απογοητευτούν. Αλλά για όσους αγαπούν τα παζλ, και θέλουν ένα παιχνίδι που θα τους κάνει να σκεφτούν, τότε είναι η ιδανική λύση. Είναι ένα παιχνίδι που κάνει τον παίχτη να αναλογιστεί για τα πάντα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Την ανθρώπινη φύση, την φύση και λειτουργία της κοινωνίας. Μερικές φορές είναι απαισιόδοξο. Άλλες φορές παιδιάστικα αισιόδοξο. Κάθε τι προσφέρει και μια νέα οπτική στο να δει κανείς τον κόσμο.

Και όπως θα έλεγε και η Alexandra Drennan, αυτό που κάνει την ανθρωπότητα να ξεχωρίζει, είναι το παιχνίδι. Είμαστε είδος που μας αρέσει να παίζουμε, να λύνουμε γρίφους ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν. Είμαστε είδος που βρίσκουμε χαρά στο να λύνουμε προβλήματα, είτε αυτό είναι το τελευταίο boss του Shadow of the Erdtree, είτε ένα ακόμη παζλ στο Talos Principle

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.